Ο σεισμός στην γειτονική Τουρκία μας θύμισε για μια ακόμη φορά την τεράστια δύναμη της φύσης και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για το ότι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο, προχωρώντας σε αντισεισμικό έλεγχο σε όλα τα κτίρια, προκειμένου σε περίπτωση σεισμού να είμαστε όσο το δυνατόν καλυμμένοι και ασφαλείς.
Στο Δήμο Μετεώρων (πόλη και χωριά) υπάρχουν δημοτικά και δημόσια κτίρια, τα οποία έχουν ηλικία πολλών ετών, όπως σχολεία και άλλα, αλλά και ιδιωτικά κτίρια τα οποία ξεπερνούν τα 50 και πλέον έτη κατασκευής!
Θυμίζω δε, ότι κατά τους σεισμούς που έγιναν τα τελευταία 20 – 25 έτη στην περιοχή μας δεν είχαμε, τουλάχιστο στην πόλη, σοβαρές ζημιές. Όμως, η παλιά πτέρυγα στο 2ο Δημοτικό σχολείο Καλαμπάκας για παράδειγμα στον πρόσφατο σεισμό στην Ελασσόνα, παρουσίασε προβλήματα και καλό είναι σε τέτοιου είδους κτίρια, να γίνει ο απαραίτητος αντισεισμικός έλεγχος, όπως και στο 1ο Δημοτικό, στο ΓΕΛ Καλαμπάκας, στα δυο γυμνάσια, φυσικά σε σχολικά κτίρια χωριών του Δήμου, προκειμένου να επιβεβαιωθεί η καλή στατικότητα και η αντισεισμικότητά τους.
Ο ακαδημαϊκός, μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, ομότιμος καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) Παναγιώτης Καρύδης σε δηλώσεις του επί του θέματος των αντισεισμικών κτιρίων στην Ελλάδα, προσφάτως στα “Νέα”, ανέφερε:
“Το 2001 δόθηκε εντολή από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ και μετά από τον ΟΑΣΠ να γίνει προσεισμικός έλεγχος σε περίπου 80.000 κτίρια του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Σήμερα, δύο δεκαετίες μετά, έχουν ελεγχθεί γύρω στα 25.000 (!).
Από το 2001 έως σήμερα είχαμε 20 σεισμούς με μέγεθος πάνω από 6 βαθμούς της κλίμακας ρίχτερ σε πολλά μέρη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα στην Ελασσόνα, στην Κω, στη Σάμο και αλλού. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε πως η Ελλάδα απελευθερώνει κάθε χρόνο το 2% της παγκόσμιας σεισμικής ενέργειας και πάνω από το 50% της ευρωπαϊκής (!).
Με τον ρυθμό που πάμε, θα χρειαστούμε άλλα 45 χρόνια για να ολοκληρώσουμε τον έλεγχο, χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα έπρεπε να έχουμε ολοκληρώσει άλλες δύο επαναλήψεις ελέγχων και λόγω της γήρανσης των κτιρίων αλλά και εξαιτίας της συσσωρευμένης καταπόνησης από τους προαναφερόμενους σεισμούς. Και βέβαια, είναι απαραίτητος και ο προσεισμικός έλεγχος όλων των έργων υποδομής, όπως είναι οι γέφυρες, τα συγκοινωνιακά έργα και τα λιμάνια».