Υπάρχει ένα εφιαλτικό σενάριο για το μέλλον που μπορεί να προκληθεί, εν μέρει τουλάχιστον, από τους αντιεμβολιαστές: Κάποια στιγμή το 2020 να αποτελεί τη χρονιά με τους λιγότερους θανάτους από κορονοϊό. Μάλιστα.
Δεν πρόκειται ούτε για σενάριο επιστημονικής φαντασίας ούτε για υπερβολή. Κι αυτό γιατί εκείνοι που κρατούν την πανδημία ζωντανή είναι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο είτε γιατί ενώ έχουν την αρνούνται.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου οι περιοχές με τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων είναι εκείνες με τη μεγαλύτερη αύξηση στους αριθμούς των νέων κρουσμάτων και των διασωληνωμένων ασθενών.
> Διάβασε ακόμη: Το Facebook κόβει οριστικά τα fake news για τους εμβολιασμούς
Για παράδειγμα, στην κομητεία του Νιούτον στο Μισούρι όπου μόνο το 17% των κατοίκων έχει εμβολιαστεί, κατά τη διάρκεια του Ιουνίου σημειώθηκε αύξηση κατά 182% στις νέες μολύνσεις. Στην κομητεία του Πουλάσκι, πάλι στο Μισούρι, με ποσοστό εμβολιασμένων μόνο 14,3%, η άνοδος των ίδιων δεικτών κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ιουλίου ήταν εξίσου ιλιγγιώδης: 125%.
Στο Λος Άντζελες όπου πρόσφατα σημειώθηκε αύξηση στις διασωληνώσεις κατά 27% -με όλα τα περιστατικά να αφορούν ανεμβολίαστους- επανήλθε η υποχρέωση χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους που μέχρι τότε είχε καταργηθεί.
Όσο ανεβαίνουν τα κρούσματα με αυτούς τους ρυθμούς, φέρνοντας ένα νέο κύμα της πανδημίας στις ΗΠΑ, στην Ελλάδα ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου, είναι λογικό να επανέρχονται τα πιο αυστηρά μέτρα για την αναχαίτισή του, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις. Αλλά τα μέτρα είναι το μικρότερο κακό που μπορεί να μας βρει.
Όσο ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα μπορεί να μεταλλαχθεί
Αν κινούμαστε σε μία περιοχή γεμάτη ανεμβολίαστους, σε ένα hotspot για τον κορονοϊό, τότε η ιστορία δεν έχει τελειώσει για μας ακόμα και αν οι ίδιοι έχουμε ολοκληρώσει το εμβολιαστικό μας σχήμα. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε υπό τον κίνδυνο της μόλυνσης, ειδικά από κάποια νέα μετάλλαξη που μπορεί να εμφανιστεί στην κοινότητα.
> Διάβασε ακόμη: Οι αρνητές της κλιματικής αλλαγής δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους αντιεμβολιαστές
Αυτό συμβαίνει επειδή τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι σαν να δίνουν βούτυρο στο ψωμί του κορονοϊού για να διαδοθεί και να μεταλλαχθεί. Κι αυτό γιατί όσο πιο πολλοί άνθρωποι μολύνονται με κορονοϊό, τόσο πιο ισχυρός γίνεται εκείνος στο να μολύνει τους ανθρώπους.
Φυσικά, εννοείται ότι ο ιός δεν μεταλλάσσεται κάθε φορά που μολύνει ένα νέο άτομο, αλλά μάλλον είναι σαν να αγοράζει έναν λαχνό μετάλλαξης. Όσο πιο πολλούς λαχνούς αγοράζει τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχει να του κάτσει εκείνος που θα του χαρίσει μία νέα μετάλλαξη για να γίνει ακόμα πιο μεταδοτικός, πιο φονικός και να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Η περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα
Η μετάλλαξη Δέλτα που καταγράφηκε πρώτη φορά στην Ινδία, στη συνέχεια διαδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πλέον αποτελεί την κύρια μετάλλαξη στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι κατά 60% πιο μεταδοτική.
Τα καλά νέα για τους πλήρως εμβολιασμένους με AstraZeneca ή Pfizer είναι το ότι είναι κατά 95% αποτελεσματικά απέναντί της, αλλά αν έχεις κάνει μόνο την πρώτη δόση το ποσοστό προστασίας που σου προσφέρουν είναι 10%. Αν, βέβαια, είσαι ανεμβολίαστος δεν έχεις καμία ελπίδα να τη βγάλεις καθαρή.
> Διάβασε ακόμα: Αντιεμβολιαστές, μία αλλόκοτη περίπτωση
Ο κίνδυνος από όσους δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο
Κι ενώ στις πιο πλούσιες και αναπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα ο εμβολιασμός είναι διαθέσιμος για όλους και δωρεάν, δεν ισχύει το ίδιο για τους περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους που ζουν στην αφρικανική ήπειρο, όπου μόνο το 1,2% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί πλήρως. Παρόμοια είναι η κατάσταση σε όλες τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, όπου οι άνθρωποι πεθαίνουν επειδή δεν έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο.
Όπως μπορείς εύκολα να συμπεράνεις δεδομένων όσων έχουμε αναφέρει πιο πάνω, αν δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν, τότε είναι σαν ο κορονοϊός να αγοράζει δισεκατομμύρια λαχνούς μετάλλαξης για να γίνει πιο μεταδοτικός και δυνητικά πιο θανατηφόρος. Επίσης, όσο ο ιός παραμένει ενεργός οπουδήποτε στον κόσμο, η μεταφορά του σε άλλα μέρη του πλανήτη είναι θέμα χρόνου.
> Διάβασε ακόμα: Πώς τα εμβόλια εξόντωσαν την ευλογιά και όχι μόνο
Πού καταλήγουμε; Οι επιστήμονες από την εμφάνιση ήδη του κορονοϊού έκαναν το καθήκον τους και πλέον έχουμε στη διάθεσή μας τα εμβόλια για να σταματήσουμε τη διάδοση του κορονοϊού. Το μόνο που μένει είναι να γίνουν διαθέσιμα για όλους και παντού στον κόσμο και να πούμε όλοι ναι στον εμβολιασμό κατά της Covid-19.