Αυτή είναι η λέξη της χρονιάς για το 2022. Δείτε τη λίστα με τις κορυφαίες 10.
Ανακοινώθηκε η λέξη της χρονιάς για το 2022, από τους λεξικογράφους του γνωστού λεξικού Collins Dictionary.
Πρόκειται για την αγγλική λέξη «permacrisis» που αποτελείται από τις επιμέρους λέξεις «permanent» μία λέξη λατινικής προέλευσης (που σημαίνει «μόνιμος») και «crisis», μία λέξη με ελληνικές ρίζες (που σημαίνει «κρίση»).
Σύμφωνα με το λεξικό, πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποιείται για να περιγράψει «μία παρατεταμένη περίοδο αστάθειας και ανασφάλειας». Η λέξη χρησιμοποιείται εδώ και πάνω από 20 χρόνια σε ακαδημαϊκά γραπτά, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον καθημερινό λόγο, ενώ μόλις φέτος προστέθηκε στο λεξικό.
Σημειώνουμε ότι για το 2021, η λέξη της χρονιάς ήταν «vax» (εμβόλιο), ενώ για το 2020 την πρώτη θέση είχε κατακτήσει η λέξη «pandemic» (πανδημία).
Permacrisis – Η παγκοσμιοποίηση φέρνει αλλεπάλληλες κρίσεις;
Όπως εξηγεί ο οργανισμός Gizapedia, κανονικά η λέξη «κρίση» χρησιμοποιείται για να περιγράψει μία προσωρινή περίοδο ρίσκων και απώλειας, ο όρος «permacrisis» αναφέρεται σε μία μακρόχρονη περίοδο κρίσης, η οποία προκαλείται από τη μαζική ή διαδοχική εμφάνιση σημαντικών προβλημάτων.
Η λέξη αυτή έγινε γνωστή φέτος, όταν εν μέσω της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού, πραγματοποιήθηκε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία με τη σειρά της έφερε την ενεργειακή κρίση, με σημαντικές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Παράλληλα, η απειλή της κλιματικής κρίσης και της γενικευμένης πολιτικής αστάθειας σε όλο τον πλανήτη, συνεχίζουν να απειλούν την ανθρωπότητα.
Αυτό, όμως, που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο όρο, δεν είναι μονάχα τα ίδια τα προβλήματα, αλλά και η στάση της ανθρωπότητας απέναντι σε αυτά, καθώς τα τελευταία χρόνια επικρατεί μαζικά ένα συναίσθημα απαισιοδοξίας, με πολλούς να νιώθουν πως δεν υπάρχει διέξοδος από αυτές τις αλλεπάλληλες κρίσεις.
«Συνοψίζει πόσο τρομακτικά απαίσιο ήταν το 2022 για τόσο πολλούς ανθρώπους», είπε ο επικεφαλής της εκπαιδευτικής πλατφόρμας του λεξικού, Άλεξ Μπίκροφτ.
«Οποιαδήποτε κρίση συμβαίνει σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, μάς δείχνει ότι μπορεί να συμβεί κοντά και σε εμάς. Βασικό χαρακτηριστικό της ‘permacrisis’ είναι ότι, λόγω της παγκοσμιοποίησης και της αλληλεξάρτησης μεταξύ των χωρών, οι εκάστοτε κρίσεις προκαλούν μία αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία γιγαντώνει την διάρκεια και την έντασή τους», αναφέρει ο Gizapedia.
Οι 10 λέξεις της χρονιάς για το 2022
Το λεξικό έφτιαξε μία λίστα με τις 10 πιο εμβληματικές και χαρακτηριστικές για την τρέχουσα χρονιά λέξεις, χρησιμοποιώντας μια βάση δεδομένων που περιλαμβάνει 8 δισεκατ. λέξεις, καθώς και μία σειρά μέσων (συμπεριλαμβανομένων και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης), σύμφωνα με το BBC.
«Η ετήσια λίστα μας περιλαμβάνει 10 λέξεις και φράσεις που αντανακλούν τη γλώσσα, μας που εξελίσσεται συνέχεια, καθώς και τους προβληματισμούς των ανθρώπων που τη χειρίζονται», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.
Όπως, μάλιστα, επισημαίνει η ανακοίνωση, οι περισσότερες λέξεις που κατέκτησαν μία θέση στη λίστα σχετίζονται με τις αλλεπάλληλες κρίσεις που μάστισαν το 2022, ενώ τονίζεται ότι οι 6 από τις 10 αυτές ορολογίες προστέθηκαν φέτος στο λεξικό για πρώτη φορά.
Δείτε τη λίστα με τις 10 λέξεις για το 2022:
- Partygate: Ένα πολιτικό σκάνδαλο που αναφέρεται στις κοινωνικές συγκεντρώσεις της βρετανικής κυβέρνησης που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο 2020 – 2021, παρά τα περιοριστικά μέτρα κατά του κορονοϊού.
- Permacrisis: Μία παρατεταμένη περίοδος αστάθειας και ανασφάλειας, που προκύπτει από μία σειρά καταστροφικών γεγονότων.
- Quiet quitting: Η τακτική της νεότερης γενιάς να αποφεύγει τις επιπρόσθετες ευθύνες στη δουλειά, καθώς οι κόποι θεωρείται ότι σπάνια ανταμείβονται. Στηρίζεται στην ιδέα ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να κάνουν περισσότερα πράγματα στη δουλειά από αυτά που αναγράφονται στο συμβόλαιό τους, εάν δεν τους παρέχεται η δέουσα ανταμοιβή. Αντίθετα, προτρέπει τους ανθρώπους να επικεντρωθούν στους ανθρώπους και τα πράγματα που αγαπούν.
- Splooting: Η στάση του σώματος κατά την οποία ο άνθρωπος είναι μπρούμυτα ξαπλωμένος, με τα πόδια (κάποιες φορές και τα χέρια) απλωμένα, σε μία χαλαρωτική θέση.
- Sportswashing: Η τακτική ορισμένων εταιριών να γίνονται χορηγοί δημοφιλών αθλητικών διοργανώσεων προκειμένου να αποκαταστήσουν την αμαυρωμένη τους φήμη, μετά από ένα σκάνδαλο.
- Vibe shift: Μια σημαντική αλλαγή σε μια επικρατούσα πολιτιστική ατμόσφαιρα ή τάση.
- Warm bank: Ένα κτίριο με θέρμανση, που υποδέχεται ανθρώπους που δε μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για να ζεστάνουν το σπίτι τους.
- Carolean: Κάποιος ή κάτι που σχετίζεται με το βασιλιά Κάρολο, το νέο βασιλιά του Ηνωμένο Βασιλείου.
- Kyiv: Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας.
- Lawfare: Η στρατηγική χρήση μιας νομικής διαδικασίας ως όπλο για να εκφοβίσει κάποιος έναν αντίπαλο.
</p.childnodes.length;f++){var>