Προχθές, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος πάντοτε μιλάει λες και έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης 120% και όχι μηδενικούς (ήδη από τον Δεκέμβρη του 2019, προ πανδημίας δηλαδή), σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΑΝΤ1) φώναζε πως «ο πρωθυπουργός, όπως είναι γνωστό σε όλους, δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του!», δικαιολογώντας το γιατί ακύρωσαν τη διαδικασία, μην μπορώντας ουσιαστικά να απαντήσει στο γιατί η διαδικασία ανάθεσης της επιμόρφωσης των επιστημόνων έγινε σε συγκεκριμένα ΚΕΚ και μάλιστα με τον σκανδαλώδη τρόπο που αυτή ολοκληρώθηκε.
Δεν ξέρουμε αν «είναι γνωστό σε όλους» πως «ο πρωθυπουργός δε σηκώνει μύγα στο σπαθί του» ή αν πράγματι δεν σηκώνει μύγες στα σπαθιά του. Αυτό που ξέρουμε είναι πως στην κυβέρνηση νομίζουν πως οι πολίτες «χάφτουν μύγες». Διαφορετικά δεν εξηγείται το γιατί δηλώνουν ανερυθρίαστα τα όσα δηλώνουν, ενώ την ίδια στιγμή κάνουν και ισχύουν τα εντελώς αντίθετα. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από όσα αποδεικνύουν πως άλλα λένε, μα άλλα κάνουν.
1 Εκκινώντας από το τελευταίο φιάσκο των vouchers για τους επιστήμονες και καθώς έχουν γραφεί αναλυτικά ρεπορτάζ από την «Εφ.Συν.», απλώς θυμίζουμε πως ο υπουργός Εργασίας κ. Βρούτσης μέχρι και την τελευταία στιγμή αρνούνταν οποιοδήποτε λάθος στη διαδικασία (ακόμη και όσον αφορά τη διαφάνεια αυτής), αναθέτοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τις ευθύνες! «Εγιναν όλα σε χρόνο μηδέν. Στον ελάχιστο χρόνο που είχαμε, ακολουθήσαμε το πλαίσιο που παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ ώστε άμεσα να πληρωθούν τα 600 ευρώ. Εντός τους πλαισίου του ΣΥΡΙΖΑ κινηθήκαμε και δεν αποκλίναμε σε επίπεδο διαφάνειας» δήλωσε, καταγγέλλοντας(!) πως «το πλαίσιο ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπει αξιολόγηση προγραμμάτων» και, χαρακτηρίζοντας τη στάση που κράτησε, έκανε λόγο για «πολιτική εντιμότητα και γενναιότητα»…
Απάντηση από ΣΥΡΙΖΑ
Φυσικά η απάντηση ήρθε κατευθείαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπου με λεπτομέρειες κατέρριπτε κάθε «καταγγελία» του υπουργού, αν και τα γεγονότα είναι πλέον αυταπόδεικτα ως προς την πολιτική ανεντιμότητα και δειλία που κατέδειξε η κυβέρνηση, κατ’ ελάχιστον. Θυμίζουμε ότι προεκλογικά η Ν.Δ. είχε κάνει σημαία τη στήριξη των επιστημόνων στη χώρα.
2 Και ενώ κατά τη διάρκεια των ημερών του Πάσχα τα ΚΕΚ μετέφραζαν σε άριστα αλαμπουρνέζικα τα επιμορφωτικά προγράμματα, τις ίδιες μέρες η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως (με ημερομηνία έναρξης μετά το Πάσχα, μάλιστα) θα ξεκινούσε η μεταφορά των 2.380 ευπαθών προσφύγων, όσων δηλαδή είναι άνω των 60 και αυτών που έχουν χρόνιες ασθένειες, από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών.
Κατ’ αρχάς, όπως έχουμε γράψει και πάλι στην «Εφ.Συν.» («Μετά το Πάσχα η απομάκρυνση των ευπαθών προσφύγων από τα ΚΥΤ», 15/4/2020), η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε παρά μετά τις έντονες πιέσεις της επιτρόπου Ιλβα Γιόχανσον και της διεθνούς κοινότητας. Κατά δεύτερον, ενώ έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία, προχθές τα μεσημβρινά δελτία ειδήσεων (με πρώτη και καλύτερη την ΕΡΤ) μετέδιδαν την είδηση ως «σημερινή» (σ.σ. Πέμπτης).
Οσο για τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, την ίδια μέρα δήλωνε, με αφορμή το Κρανίδι: «Επιβεβαιώσαμε το πρωτόκολλο και το σχέδιο για την προστασία αυτών των πληθυσμών και για τις μετακινήσεις που πρέπει να γίνουν κάποιων ευάλωτων ομάδων. Αυτές οι μετακινήσεις θα γίνουν με ένα τρόπο που θα διασφαλιστεί και η υγεία αυτών και γενικότερα η δημόσια υγεία». Κανένα συγκεκριμένο σχέδιο δεν ανακοινώθηκε.
3 «Ενα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας χτίζεται ήδη, καθώς σε μόλις πέντε εβδομάδες έγιναν όσα δεν γίνονταν επί δεκαετίες». Αυτό δήλωνε ο πρωθυπουργός πριν από λίγες μόλις εβδομάδες. Αυτό δήλωνε ο άνθρωπος που ηγείται μιας κυβέρνησης και ενός κόμματος που προεκλογικά έβαζε πολύ σοβαρά και προσεκτικά στην ατζέντα το σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης, που μίσησε το ΕΣΥ, που από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να παγώσει χιλιάδες δρομολογημένες από την προηγούμενη κυβέρνηση προσλήψεις σε μονάδες Υγείας, αυτός που ο υπουργός του της Υγείας ακόμη έως σήμερα δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα ούτε αν έχουν γίνει προσλήψεις ούτε πόσες ούτε με ποιον τρόπο, και ακόμη αρνούνται να κάνουν την οποιαδήποτε μόνιμη πρόσληψη.
Πριμοδότηση
Την ίδια στιγμή, στέλνουν τα ΜΑΤ για να διαλύσουν τις διαδηλώσεις γιατρών και νοσηλευτών για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παράλληλα πριμοδοτούν ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας με δεκάδες εκατομμύρια λέγοντας πως «αυτό είναι σύμφωνο με τη διεθνή βιβλιογραφία»! Πραγματικά, είναι να αναρωτιέται κανείς τι θα γινόταν αν η πανδημία έβρισκε αυτήν την κυβέρνηση στον δεύτερο ή τρίτο χρόνο εξουσίας της. Αν θα είχε μείνει τότε κάτι όρθιο από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
4 Για το τέλος κρατήσαμε αυτό για το οποίο μιλούσε κάθε μέρα και σε κάθε τόνο η Ν.Δ., τόσο προεκλογικά όσο και τον πρώτο καιρό της διακυβέρνησής της: τη μεσαία τάξη. Πέρα από τα μηδενικά μέτρα ανάπτυξης και τα επίσης μηδενικά μέτρα στήριξης αυτής της τάξης, για την οποία τόσος τηλεοπτικός χρόνος σπαταλήθηκε προεκλογικά, πλέον έχει γίνει σαφές πως η κυβέρνηση την οδηγεί σε πλήρη εξαθλίωση. Οι δηλώσεις «Δεν μπορείτε να ζήσετε με 400 ευρώ; Πόσο θα φάτε πια;» του υπουργού Ανάπτυξης μαζί με τα ελλιπή μέτρα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τη μη προστασία ούτε καν σε συμβολικό επίπεδο της πρώτης κατοικίας καθώς και την πλήρη στήριξη «κατά προτεραιότητα» (όπως είχε δηλώσει ο κ. Σταϊκούρας) των τραπεζών, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές… δυστυχώς.
https://www.efsyn.gr/